Stari božič Washingtona Irvinga z ilustracijami Franka Dadda

Washington Irving: Stari božič (ilustriral Frank Dadd)

Stari božič je ilustrirana zbirka petih zgodb že prej objavljenih v knjigi Božični skeči (tam je še več zgodb in esejev), v katerih je Irwing opisal božične običaje ob koncu 18. in začetku 19. stoletja. Washington Irving (1783-1859) je bil izviren in duhovit avtor, ki mu gre med drugim tudi zasluga za izum izrazov Gotham in Knickerbocker, ki sta oba tesno povezana z New Yorkom, njegovim osrednjim ustvarjalnim mestom.

Tudi Stari božič je poseben, in sicer v svojem pristopu, ki je zmes leposlovja in esejistike, s ščepcem tedaj priljubljenega nadnaravnega (še posebej v modi so bili duhovi), a še vedno dovolj enostavna, berljiv in zabavna, da so jo priporočili tudi otrokom.

Prav Stari božič velja za enega od prvih primerov tedaj literarno še nedefinirane kratke zgodbe, oz. v tem primeru zbirke tematsko sorodnih in vsebinsko povezanih kratkih zgodb, ki pa so vendarle zaključene celote. Na tem mestu jih ne bomo obnavljali. Kogar zanima, si besedilo zlahka in brezplačno (v angleščini) sname s spleta, bomo pa prazničnemu času primerno predstavili knjigo z ilustracijami tedaj zelo priljubljenega Franka Dadda (1851-1921), izdano leta 11916 pri založbi G. P. Putnam’s Sons v New Yorku in Londonu.

Zanimivost – tiskala jo je tiskarna Nickerbocker Press.

Prva zgodba je naslovljena Božič in se osredotoča na pričakovanje adventnega časa z vrhuncem pri maši predbožičnega večera.

Druga zgodba Kočija v središče dogajanja postavlja kočijo, ki na predbožični večer razvaža potnike, med katerimi je tudi prvoosebni pripovedovalec, namenjen k starim prijateljem, s katerimi bo obujal spomine in užival v božični tradiciji.

Tretja zgodba ima naslov Božični večer. V njej je veliko poudarka na glasbi, smehu in soju sveč, s katerim so obsijane praznične poslastice na bogato založeni mizi.

Četrta zgodba je Božični dan. Začne se s prijetno zborovsko budnico, delom otroškega zborčka, uvodom v prijetne, svečane občutke, molitev in različne tradicionalne obrede.

Zaključna zgodba se imenuje Božična večerja, kjer podoživimo gostijo ob prasketajočem ognju v kaminu, pospremljeno z glasbo in plesom.

Knjiga je polna pozitivnih občutkov in so jo prvič izdali leta 1876 v spomin na tedaj že preminulega avtorja. Poseben čar ji dajejo ilustracije britanskega umetnika Franka Dadda (1851-1929), specialista za zgodvinsko in žanrsko slikanje, ki je obvladal tako olje kot vodene barvice, posebej močan pa je bil v črtni risbi. V celoti si jih lahko ogledate tule.

Komentiraj

Filed under pravljice

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.