Tematika vstajenja v pravljicah

Pravljice, vsaj klasične, se kar precej ukvarjajo s smrtjo. Ta je lahko sprožilec dogajanja (kralj umre, nekdo mora prevzeti odgovornost za kraljestvo ali nekdo umira, zato je treba na nevarno pot), zaključek zgodbe (zlobni volk se zvrne v vodnjak in žalostno pogine, mačeha pleše v razbeljenih čevljih, dokler se ne zgrudi mrtva), lahko pa je le ena, morda sicer največja, izmed ovir, ki jih mora na svoji poti premagti pravljični junak ali junakinja.

Želja po nesrtnosti je tako starodavna in tako človeška, da se ji pravljice seveda nikakor ne morejo izogniti. Tako v pravljicah najdemo kar precej primerov zmage nad smrtjo, ki jih lahko povežemo s tematiko vstajenja iz krščanstva.

Pa jih naštejmo:

Rdeča kapica

Ko volk požre babico, ki je bila stara in bolna, nas seveda tudi pretrese, a konec Rdeče kapice se zdi še precej bolj tragičen. Perraultova različica (v tej umreta obe, lovca ni) je v tem primeru zelo značilna: nauk na koncu svari mlada dekleta in starih ženic sploh ne omenja.

Toda Brata Grimm, ki sta pravljice na vsak način poskušala povezati s starimi miti in legendami, sta vanje rada vključila religiozne elemente. Čeprav lovec ni njuna pogruntavščina (ta je nastopal že precej pred Perraultovim, kaj šele njunim rojstvom), je morda prav krščanski podton eden izmed razlogov, da je danes najbolj znana prav njuna različica.

Ko lovec prereže volkov trebuh in osvobodi tako deklico kot starko, ju je dejansko in simbolno obudil k življenju. To se povsem sklada z naukom o ponovnem vstajenju. Volk, kot utelesitev Zveri (ali Zla), je premagan, ponovno vstali se lahko posvetijo brezskrbni zabavi.

Volk in sedem kozličkov

Ta pravljica kljub očitnemu posnemanju mita o Kronosu, ki ga je z mesta vrhovnega božanstva vrgel njegov najmlajši sin Zevs, se v delu, kjer mati in najmlajši kozliček rešujeta požrto šesterico, komaj kaj razlikuje od lovčeve ‘operacije’ v Rdeči kapici.

Tako lahko na to pravljico gledamo skozi enaka očala kot na Rdečo kapico – Zver je premagana, mrtvi so (od)rešeni.

Sneguljčica

Sneguljčica v tej pravljici umre kar trikrat. Prvič in drugič jo palčki nekako obudijo k življenju, a nato je problem zanje prehud. Vmešati se mora princ, ki nastopi v vlogi odrešenika. Tokrat umrle ni treba spraviti iz telesa Zveri, temveč tujek (košček zastrupljenega jabolka, ki ima, mimogrede, pomembno vlogo tudi v Svetem pismu, čeprav je tam v najstarejši različicah zgolj sadež in ni izrecno imenovan jabolko).

sneguljcica-v-krsti

Ko pa jabolko pade iz Sneguljčičinega grla, lahko tudi ona stopi iz krste – v novo življenje.

Trnuljčica

Tokrat prerokovana smrt že na začetku postane ‘le’ stoleten spanec. Toda sto let je dejansko zelo dolgo obdobje, vsekakor več kot se lahko običajen človek nadeja, da bo doživel, oz. simbolno predstavlja ravno celo človeško življenje. Tako je treba s Trnuljčico uspavati tudi vse okrog nje, da se bo po prebuditvi lahko spet znašla v svetu.

Tako nekako si predstavljamo po krščanskem nauku tudi ponovno vrnitev v življenje po smrti. Sicer ne bo isto kot prej, a povsem izgubljeni vsekakor ne bomo. Srečali se bomo z ljudmi, ki smo jih poznali že od prej, ne glede na to, kdo je umrl prej, dobili bomo priložnost, da marsikaj nadoknadimo, pričakujemo lahko veliko dobrega. Kot princesa po poroki s princem.

Zlata ptica

Tokrat imamo opravka z ubitim bratom, ki ga k življenju obudi volk. Za to potrebuje živo vodo, kar je še ena asociacija na krščanske obrede, saj se vsi takoj spomnimo na posvečeno vodo. Posvečena voda je namenjena odvračanju zla (celo vampirje lahko odžene). Namenjena je simbolnemu očiščenju, oz. odstranjevanju negativnih sil. Če na smrt gledamo kot na negativno silo, lahko vsekakor pomaga.

Volk pa v tem primeru ne deluje kot predstavnik Zla, temveč je mladeničev zaveznik, torej pravljični pomočnik. To je seveda mogoče zato, ker v resnici sploh ni zver (kot prej omenjena volkova), ampak začaran plemič.

Boter Smrt

To je malo maj znana Grimmova pravljica, v kateri reven oče za svojega najmlajšega otroka izbere za botra Smrt (saj se mu zdi najbolj poštena izmed kandidatov). Ko otrok odraste, postane zdravnik in Smrt mu pomaga pri zdravljenju tako, da se k neozdravljivim postavi k nogam, sicer pa h glavi.

Nekaj časa njuno sodelovanje prinaša lepe rezultate in mladi zdravnik zaslovi po svojem znanju. Vendar napoči trenutek, ko se odloči rešiti kralja, čeprav se mu Smrt postavi k nogam. Po goljufiji dobi strog opomin, a čez čas se spet pregreši in sledi kazen. Tudi ideja žrtvovanja v zameno za vstajenje drugega, je seveda še kako krščanska.

Da ne ostanemo omejeni le na Grimmove pravljice, poglejmo še drugam.

Sinbad

Čeprav sloviti pravljični pomorščak na vsakem potovanju vsaj enkrat uide smrti, je še najbližje vstajenju na svojem četrtem potovanju, ko mora po smrti njegove žene z njo pod zemljo. Toda Sinbad hitro ugotovi, da se za ceno življenj drugih in z nekaj sreče lahko reši. Njegova vrnitev iz podzemlja spominja na Lazarjevo vrnitev med žive.

Pijana smrt

V tej slovenski pravljici, ki jo je zapisal Fran Milčinski, prebrisani vinogradnik Tomaž zapre Smrt v sod, kar za nekaj časa ljudi naredi nesmrtne. Toda to se dolgoročno ne izkaže za dobro rešitev, saj v številnih situacijah Smrt nastopa tudi kot odrešitev.

Žal se osvobojena Smrt, pijana od vsega popitega vina, ne obnaša niti malo razumsko, zato poslej umirajo tako stari kot mladi. O vstajenju v tem primeru težko govorimo, le o premisleku, da moramo Smrt kot neizogiben, čeprv žalosten del življenja, primerno spoštovati.

Seveda morda čez čas dodamo še kakšen zanimiv primer.

Komentiraj

Filed under pravljice

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.