Palček Tom

Palček Tom (Tom Thumb) je znan lik iz angleške folklore, ki je pustil vtis tudi v drugih delih sveta. Zgodovina Palčka Toma (The History of Tom Thumb) je po dostopnih podatkih sploh prva tiskana pravljica v angleškem jeziku, natisnjena leta 1621. Zapisal naj bi jo Richard Johnson, edini ohranjen izvod je v eni newyorških knjižnic.

Seveda pa je lik Toma Thumba precej starejši od te tiskane izdaje, znani so zapisi o liku, so bili objavljeni vsaj nekaj desetletij prej, omenjajo pa ga v povzavi s čarovnicami, vilami in drugimi pravljičnimi bitji, s katerimi so pripovedovalci očarali in strašili svoje poslušalce.

Nekateri ugibajo, da je Tom Thumb (no, na nagrobniku piše T. Thumb) zares živel in leta 1620 umrl v častitljivi starosti 101 leta. Njegov grob meri le 40 cm in se nahaja v Tattershallu, v Angliji. Tudi, če je res, je verjetno večina njegovih prigod izmišljenih, tako kot velja na primer pri nas za kralja Matjaža.

Tom Thumb je sprva nastopal v tipičnih ljudskih pripovedih z veliko robatega humorja in vulgarnosti, v zgodbah se je posvečalo precej prostora različnim življenjskim funkcijam, posebej prebavi. Največja značilnost pripovedi o Tomu Thumbu je nenehno goltanje, saj ga požrejo krava, velikan, več vrst rib, mlinar in še kdo, pač odvisno od različic.

V širšem smislu lahko Toma Thumba povežemo s takoimenovanimi arturijanskimi legendami, saj je v številnih prigodah tesno povezan z legendarnim Merlionm in ob koncu sovjih prigod postane celo član skupine Vitezov okrogle mize. A dandanes nanj vendarle gledamo kot na pravljični lik, s katerim avtorji, prevajalci, prireditelji in drugi ustvarjalci nagovarjajo predvsem najmlajšo publiko.

Za nazornejšo predstavo prilagam ilustracije knjige o Palčku Tomu, ki jo je priredil in ilustriral sloviti William Wallace Denslow (1856-1915), verjetno vseeno najbolj znan kot prvi ilustrator Čarovnika iz Oza.

denslow-tom-thumb

ww-denslow-tom-thumb-and-merlin

tom-thumb-ww-denslow

denslow-palcek-tom-slika

vinjeta-palcek-tom

vinjeta-denslow-palcek-tom

slika-palcek-tom-denslow-william-wallace

ilustracija-williama-wallaca-denslowa-palcek-tom

ww-deslow-palcek-tom-in-vran

palcek-tom-in-riba-denslow

denslow-palcek-tom-in-kuhar

palcek-tom-in-kralj-artur

vinjeta-ww-denslow-tom-thumb

palcek-tom-vinjeta-ww-denslow

notranja-zadnja-platnica-palcek-tom-denslow

zadnja-platnica-denslow-tom-thumb

Predstavljena knjiga je izšla leta 1903 pri G. W. Gillingham Co. Publishers v New Yorku v zbirki slikanic, ki jih je napisal in ilustriral W. W. Denslow na višku svoje slave.

 

Komentiraj

Filed under pravljice

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.