Andrew Lang

Kadar govorimo o velikih pravljičarjih, seveda najprej pridejo na vrsto Hans Christian Andersen, Charles Perrault in brata Grimm. Seveda ne moremo mimo pravljičark na čelu z gospema d’Aulnoy in Leprince de Beaumont, ampak tu je še en gospod, čigar opus je naravnost osupljiv.

Andrew Lang (1844-1912) se je za folkloro in mitologijo začel resno zanimati še pred pričetkom študija in po številnih objavljenih člankih, prevodih, kritikah in razpravah so sledile še prve knjige. Kot izjemno raznolik raziskovalec in ustvarjalec je seveda posegel tudi na področje pravljic in danes ga kljub izjemnemu opusu poznamo predvsem po dvanajstih zbirkah (včasih vse knjige skupaj imenujejo kar Mavrične pravljice, saj je vsaka izmed knjig poimenovana kar po eni izmed barv), ki jih je zbral z vseh vetrov.

henry-justice-ford-sleeping-beauty-in-the-woods

Prva (Modre pravljice) je izšla leta 1889, ko je imel Lang že zrelih 45 let, in ko je naslednje leto objavil drugo (Rdeče pravljice) je sam v predgovoru najavil, da je s tem zbirka verjetno zaključena, saj je porabil praktično ves material.

No, izkazalo se je, da je bilo snovi dovolj še za deset knjig, zadnja (Lila pravljice) je izšla le dve leti pred njegovo smrtjo, torej leta 1910. Če bi Lang živel dalj časa, ni izključeno, da ne bi spravil skupaj še ene zbirke ali dveh. Prav vse, vključno z izborom pravljic iz petih predhodnih zbirk, ki je naslovljen Rožne pravljice, so na voljo tule:

http://www.mythfolklore.net/andrewlang/

Če vam ni do branja, pa bi vse knjige vseeno radi spoznali, morda spotoma še obnovili znanje angleščine, in se sploh izobraževali na poti, so na voljo tudi v zvočni obliki:

https://librivox.org/group/538?primary_key=538&search_category=group&search_page=1&search_form=get_results

Nekatere objavljene različice se seveda razlikujejo od izvirnikov (karkoli pač pod to besedo pojmujemo), Lang je zbirko urejal z mislijo na otroško publiko, zato je bila določena stopnja cenzure vsekakor prisotna, a če vam gre predvsem za pregled svetovne zakladnice pravljic, je Langova zbirka pravljic vsekakor prvi in z naskokom najboljši start.

 

 

Advertisements

Komentiraj

Filed under pravljice

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s