Skrivnostni vrt

Frances Hodgson Burnett in Skrivnostni (Skrivni) vrt

Skrivnostni vrt (pri nas preveden tudi kot Skrivni vrt) je več kot sto let po prvem izidu po pravici uvrščen med klasike mladinske literature. Frances Hodgson Burnett ga je napisala med 1906 in 1909, v obdobju, ko s je od klasične krščanske religiozne vzgoje obračala k duhovnim alternativam. To je v knjigi tudi čutiti, vendar nikakor ni vsiljivo. Zgodba o razvajeni deklici, ki je takšna postala zaradi svojih staršev (zaradi koga pa drugega), med publiko sprva ni doživela takšnega odziva kot na primer Mali lord Fauntleroy ali nekateri njeni romani za odrasle je danes ena izmed knjig, ki bi jih skoraj moral prebrati vsak resen bralec, ki si želi trdnih bralnih temeljev, na katerih naj bi slonel vsak literarni kritik, pa čeprav se ima za amaterja.

skrivni-vrt-frances-hodgson-burnett-maria-louise-kirk

Kot roman je Skrivni vrt sicer prvič izšel leta 1911 in bil upodobljen na filmskem platnu že leta 1919, vendar se tedanja različica ni ohranila. Kdo ve, morda jo še najdejo. Še bolj je morda zanimivo dejstvo, da je avtorica, ki se je sicer pisanja po številnh finačnih pretresih, s katerimi se je ubadala njena družina, lotila predvsem zaradi želje po zaslužku že kot najstnica, ena najzaslužnejših za spremembe na področju avtorskega prava, saj so ji podjetni, čeprav neizvirni gledališčniki, zgodbo iz že omenjenega Malega lorda Fauntleroya kmalu po izidu gladko ukradli, pa je z vztrajnostjo in bojevitostjo dosegla ukinitev njihove predstave in postavitev ‘svoje’, se pravi take, s katero je dejansko tudi zaslužila (menda nič manj kot s knjigo samo).

prizor-iz-skrivnostnega-vrta

Ilustracij v knjigi s kakšnimi dvesto stranmi in namenjeni mladostniški publiki, seveda ne moremo pričakovati prav veliko, a za pokušino jih nekaj vendarle je. Ameriška ilustratorka Maria Louise Kirk ne spada med najbolj znane ta hip, a v času svojega življenja je veljala za eno bolj iskanih in založbe so ji zaupale številne uspešnie, med katerimi omenimo vsaj Heidi, Onkraj severnega vetra in Ostržka.

skrvni-vrt-ilustratorke-marie-louise-kirk

ilustracija-iz-skrivnostnega-vrta

skrivnostni-vrt-maria-louise-kirk*-frances-hodgson-burnett

Frances Hodgson Burnett je kljub nespornemu ustvarjalnemu in poslovnemu uspehu doživela kar nekaj grenkih življenjskih razočaranj, a zaradi tega njene zgodbe niso izgubile pozitivnih sporočil, ki jih mladina tudi dandanes še kako potrebuje. V svetu, kjer vse več gledamo v zaslone in vse manj drug drugemu v oči, še toliko bolj.

Več o ilustratorki lahko preberete tule:

https://topillustrations.wordpress.com/2014/04/03/maria-louise-kirk/

Seveda je priloženih tudi na ducate primerov njenega dela. O Skrivnem vrtu pa lahko dodam le, da gre za branja vredno knjigo, v kateri ne manjka modrosti in humorja. Ne spreglejte je.

Advertisements

Komentiraj

Filed under pravljice

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s