Prisluhnimo pravljici

Ljudje življenje dojemamo na različne načine. Nekdo je bolj voizualen, drug auditiven, tretji kinestetičen, na voljo je praktično neskončno možnosti različnih tipov zazanavanja in učenja, zato tudi pravljice eni raje gledajo, drugi poslušajo, tretji sami držijo v rokah, …

Tokrat bomo predstavili spletno stran, ki je posvečena besedilom v audio, se pravi v slušni obliki. Poslanstvo projekta je, spraviti vse knjige v javni lasti (Public Domain) v obliko zvočne knjige. Zvočne knjige imajo seveda številne prednosti pred ‘klasičnimi’:

  • poslušamo jih lahko med opravljanjem gospodinjskih del, vožnjo avtomobila in drugimi dejavnostmi
  • v njih lahko uživajo tudi slepi in slabovidni
  • v veliko korist so lahko nepismenim

In tako naprej.

audio-knjige

 

Naslov, kjer se nahaja največja zbirka zvočnih knjig, med katerimi so tudi stotine pravljic in zgodb za otroke je:

https://librivox.org/

Na tem naslovu boste našli ogromno knjig, zato je najbolje uporabiti kar iskalno okno, ki se odpre na osnovni strani. Prav tam boste našli tudi katalog objavljenih zvočnih knjig, po katerem lahko po mili volji brskate in gumb, prek katerega se lahko prijavite kot prostovoljec.

Da, Librivox je zasnovan podobno kot Wikipedia, kar pomeni, da sloni na delu prostovoljcev, ki knjige sami izberejo, preberejo in naložijo na strežnik, pri tem pa nikakor niso omejeni le na angleško sceno.

Seveda je treba imeti za sodelovanje osnovno opremo za snemanje (nekja nasvetov je na voljo kar na spletni strani), zaželjeno pa je tudi, da znajo prostovoljci vsaj za silo preveriti, ali je knjiga, ki jo berejo, zares v javni lasti. Da je avtor umrl pred več kot 70 leti, namreč ni dovolj, če ne berete izvirnika, ampka morda prevod, ki je star šele nekaj let.

LibriVox je lepa priložnost za ljubitelje branja, da nekaj podarijo skupnosti, za starše, ki bi radi otrokom ponudili tudi nekja drugačnega, na primer pravljico v angleškem jeziku, pa tudi kar dobrodošla obogatitev ponudbe.

Aha, še to – če se boste odločili vključiti med bralce, oziroma pripovedovalce, se morate odreči vsem materilanim pravicam do vašega izdelka, tudi z možnostjo, da se bo nekega dne našel nekdo, ki bo tako podjeten, da bo s pomočjo vašega branja izdelal nekaj dobičkonosnega. Če ste pripravljeni živeti s tem, kar veselo na delo!

Advertisements

Komentiraj

Filed under pravljice

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s