Etika

Kaj je etika in kašno zvezo ima s pravljicami?

Kot je nemogoče najti enotno definicijo pravljice, se tudi pri definiciji etike hitro zaplete. Vsak ponujen odgovor namreč zelo hitro odpre vsaj eno novo vprašanje. Etika je vsekakor povezana z moralo, pa tudi z religijo in zakonitostjo, vendar ničesar od tega ne moremo enačiti. Morda lahko ponudim še svoj poenostavljeni pogled na etiko, ki združuje Aristotlov, Kantov in utilitarianistični pogled na etiko: etika je vrsta matematike, kjer ob določenem dejanju tehtamo koristi posameznikov, skupin in skupnosti.

V razmislek: prav gotovo je vsak med nami kdaj napravil kaj, kar ni bilo v korist skupnosti, pa je ob tem občutil veliko osebno zadovoljstvo in ga osebna etika ni pri početju prav nič ovirala. Prav tako smo nekomu, za katerega sicer vemo, da nekaj počne narobe, bolj pripravljeni pogledati skozi prste, če je član družine, sosed, prijatelj ali poklicni kolega, kot pa bi storili v primeru popolnega tujca. Tudi zakonodaja ali religija sta pogosto naklonjeni eni skupini ljudi bistveno bolj kot kakšni drugi. Krasen, čeprav še zdaleč ne edini primer, je gotovo suženjstvo, ki – pozor – nikakor ni le temna senca daljne preteklosti, ampak je v različnih oblikah še kako prisotno praktično povsod po svetu. Se pravi, da se v naštetih primerih etika posameznika ne ujema z etiko skupine ali skupnosti, kar vedno vodi do spornih situacij.

Ampak v tej objavi veliko globlje ne mislim iti. Zanima me namreč, kako pri konfliktnih situacijah, v katerih se vsak med nami prej ali slej znajde, lahko pomagajo pravljice.

Če na etiko gledamo kot na sistem vrednot, so prav pravljice tiste, ki še kako pomagajo pri ustvarjanju, spreminjanju ali vzdrževanju taistih vrednot. V pravljicah se dogaja marsikaj, a vedno me najbolj razžalosti, ko mi zna nekdo reči le, da nas učijo srečnih koncev. Ne le, ker to v številnih primerih sploh ni res (pomislimo na Andersenove ali Wildove umetnine), ampak ker ponujajo mnnogo več.

Če bi moral izpostaviti le eno pomembno pridobitev, ki jo ima lahko otrok od pravljic, bi verjetno rekel, da ga učijo, kaj je prav in kaj ne.

Ker pa prav, ki so ga učile pravljice v nacistični Nemčiji ni enak pravu v demokratični Nemčiji, se seveda pravljice nenehno spreminjajo. Lahko rečemo, da so tudi po tej plati nekakšno ogledalo družbe.

Med pravljicami je kar nekaj primerov, ob katerih se z otroki lahko na nevsiljiv način pogovorimo o etiki.

Meni osebno je še posebej ljuba tista o Jakcu in fižolovem steblu, kjer verjetno prav vsak otrok uživa v trenutkih, ko Jakec krade dragocenosti velikanu, a se že štiri- ali petletnik malo zamisli, ko ga vprašamo, ali je prav, da mu je vse nabrano vzel. Lahko nekomu nekaj vzamemo le zato, ker je – velikan? Ker je drugačne velikosti ali spola ali barve?

jakec-in-fizolovo-steblo

Maščevalec ali navaden tat?

O tem so se spraševali že pred stoletji in pojavila se je različica, ki jo morda celo poznate, kot ‘izvirnik’ (čeprav je že razpravljanje o izvirnikih pravljic nadvse nehvaležno), namreč pravlica, v kateri izvemo (čahko od puščavnika, lahko od vile, ali kar v uvodu), da je velikan pravzaprav oropal Jakčevo družino, mu ubil očeta, njega in mamo pa pahnil v revščino, zatorej Jakec le jemlje nazaj, kar mu tako ali tako po pravici pripada.

Ja, tudi basen O čričku in mravlji je lahko dobra osnova za pogovor o etiki, pa Obuti maček, pa …

Pravzaprav je primerov toliko, da bom kar zaključil in na koncu le dodal, da od takšnih pogovorov ne pričakujte dokončnih odgovorov. Za to imamo pravo in religijo, pa pravilnike in podobne približke. Etika pač ponuja malo širši okvir in pravljice so nam pri njenem umeščanju v dragoceno pomoč, ki sicer ne daje takojšnjih rezultatov, a od otrok, ki se o etiki vsaj pogovarjajo lahko nekoč v prihodnosti malo bolj upravičeno pričakujemo, da bo tudi njihovo obnašanje – etično.

Advertisements

Komentiraj

Filed under pravljice

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s