Ali pravljice lahko izboljšajo življenjski uspeh?

Je uspeh v življenju mogoče meriti in kaj imajo s tem pravljice?

Večina ljudi se zaveda, da so pravljice tudi koristne, ne le zabavne, a ob naštevanju koristi se kaj hitro zatakne.

“Hmmm, pomagajo razvijati domišljijo, pa to …” je najpogostejši odgovor.

Omenil sem že mnogotere koristi, zadnjič na primer pomoč pri spopadanju s težkimi življenjskimi preizkušnjami, na primer pri soočenju s smrtjo, tokrat pa bi začel z razvpitim “Marshmallow eksperimentom”.

Na hitrico ga obnovimo. V 60. letih prejšnjega stoletja je Walter Mischel, profesor na ameriški univerzi Stanford izpeljal prve poskuse, ki so se kasneje nadaljevali in se bodo zagotovo še, saj so ugotovitve sprva dokaj impulzivno zasnovanega preizkusa sposobnosti štiriletnikov ponudile bistveno več od pričakovanj.

Za kaj gre?

Majhnim otrokom so ponudili kolaček (Marshmallow), a jim obljubili še enega, če ga ne pojedo takoj. Otrok naj bi počakal v sobi (skupaj s kolačkom), da se raziskovalec vrne (sobo naj bi zapustil za petnajst minut, a otroci tega podatka niso imeli, kar seveda ob štiriletnikovem občutku za čas niti ni bistvenio, vedeli so le, da se bo raziskovalec skupaj z drugim kolačkom vrnil kmalu).

Po pričakovanjih so nekateri otroci skušnjavi popustili takoj, drugi so zdržali nekaj minut in nekateri vse do vrnitve znanstvenika.

Izsledek, sicer prvi te vrste, niti ne bi bil nič posebnega, če ne bi Mischel čez lea bolj iz radovednosti začel poizvedovati o usodi otrok, ki so sodelovali v poskusu (večinoma je šlo za otroke prijateljev in sodelavcev). Ugotovil je nekaj presenetljivega. Tisti, ki so bili sposobni počakati najdalj, so v splošnem v življenju dosegli več, zato je sklenil poskus nadaljevati z vprašalniki.

Izkazalo se je, da so otroci, ki so bili sposobni zadovoljitev svojih potreb odložiti najdalj, v povprečju dosegli višjo izobrazbo, imeli višje prihodke, bolj zdrav življenjski slog in trajnejše zasebne zveze. Podobnih eksperiemntov je bilo veliko in vsi so dali podobne rezultate. Kdor je sposoben odložiti takojšnje zadovoljstvo v zameno za večje zadovoljstvo v prihodnosti, bo uspešnejši.

Pokazalo se je, da na to sposobnost močno vplivajo življenjske razmere (nižja izobrazba staršev, pripadnost manjšini,l odsotnost očeta, … so le nekateri od negativnih faktorjev), bistveno pa je, da se je moč zmožnosti odlaganja zadovoljitve potreb naučiti. Pri tme so bistvene pozitivne izkušnje. Če bi, denimo, otrok čakal na obljubljeni dodatni kolaček, pa ga raziskovalec ne bi prinesel, bi to negativno vplivalo na njegovo življnjsko pot. Ena taka izkušnja seveda ne pomeni veliko, a v življenju se s takšnimi obljubami in izzivi spopadamo po večkrat na dan.

Predstavljajmo si športnika, ki po treningu zavije na pivo ali naredi še dodaten krog. Predstavljajmo si umetnika, ki po končanem romanu delo odloži za mesec dni in ga nato kritično še enkrat prebere. ŽŽPredstavljajmo si štuenta, ki prosi profesorja, naj mu v indeks ne vpiše osmice, ampak umakne prijavnico in se raje prijavi na naslednji izpitni rok. Vse to so primeri ljudi, ki od svojega ivljenja želijo več in so za to pripravljeni žrtvovati nekaj udobja.

In kaj imajo s tem pravljice?

Ogromno!

Pomislimo samo na nekatere najbolj znane in prepreke, ki jih morajo prmegati junaki, da dosežejo svoje cilje. V Andersenovem Vžigalniku dobi junak takojšnjo možnost zadovoljitve z bakrenimi novci, a gre raje naprej, k srebrnim. Tam je seveda večji pes, pa tudi nov izziv z zlatimi novci. In tudi ztaniki niso prava nagrada (čeprav tega ne ve, vendar sluti), saj vžigalnik daje še veliko več.

Pomislimo na številne pravljice, kjer morajo junaki izpolniti nemogoče naloge, da pridejo do obljubljene nagrade, ki je običajno povezana s poroko. Da, tudi za uspešno zasebno zvezo je treba znati odložiti kakšno potrebo.

Celo pri tipičnih junakinjah, ki jim očitajo nevzgojno pasivnost, kot so Pepelka, Sneguljčica in Trnuljčica, saj se zdi, da skoraj ničesar ne storijo, je eden bistvenih elementov gotov zmožnost čakanja na ugodnejšo situacijo, po kateri se za vsako izmed omenjenih deklet življenje zasuka na boljše.

Advertisements

Komentiraj

Filed under Uncategorized

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s