Kaj je legenda?

Kadar govorimo o pravljicah, se sorodnim literarnim zvrstem, med katerimi je tudi legenda, le težko izognemo. Definicij legende je veliko, od Grimmove ‘ljudska pripoved z zgodovinskim ozadjem’ do meni najljubše ‘vztrajna govorica’ Ernsta Bernheima (1850-1942)  in še vedno se pojavljajo nove.

Od pravljice in mita se legenda verjetno najbolj razlikuje v bistveno večjem številu dejstev. Če je na primer pri pravljici običajen začetek. Za devetimi gorami je živel kralj, je za legendo tipičen stavek ‘pod goro Peco na Koroškem spi kralj Matjaž’. Tudi nadnaravnih pojavov pri legendah ne gre pričakovati. Če imamo torej opravka z Barbaro, ki so jo prek dne mučili, ponoči pa so se ji rane zacelile, nimamo več opravka z legendo (Sveta Barbara zelo verjetno temelji na vsaj eni, če ne celo več resničnih osebah, ki so zaradi vere zares zašle v hude težave), ampak z mitom.

Ko krutega očeta zamenja čarovnica, se mit o Sveti Barbari hitro spremeni v pravljico o Motovilki.

pravljica-o-motovilki

Mit je torej nekakšen vmesni člen med pravljico (kjer je lahko praktično vse izmišljeno) in legendo (kjer imamo običajno v ozadju vsaj nekaj zgodovinsko preverljivih dejstev). Kralj Matjaž je namreč v resnici obstajal in se je imenoval Matija Korvinski, prav tako kot sta nekoč zares živela kralj Artur in Robert iz Locksleya (bolj znan kot Robin Hood). Torej: legenda o ljubljanskem zmaju ali legenda o nastanku Rima, ne pa tudi legenda o dvoglavi kači ali legenda o Kronosu.

Seveda so se zgodovinska dejstva prek številnih pripovedovalskih ust pomešala z dejstvi iz drugih krajev in časov, dodanega je bilo ogromno pretiravanja, izvirnemu liku so bila pripisana dejanja drugih oseb in tako je resnica je prerasla v legendo.

robin-hood-louis-john-rhead

Če je bila ta dobra, se pravi, privlačna poslušalcem in pripovedovalcem, je legenda lahko preživela stoletja ali tisočletja. To pomeni, da mora imeti legenda v sebi določene elemente, ki so všeč zelo različni publiki. Vendar na tem mestu ne bom zahajal v iskanje univerzalnih resnic in večnih sporočil, saj vemo, da prav pri legendah resnica ni v ospredju, sporočil pa, za razliko od pravljic in pravljici prav tako sorodnih basni, praviloma tudi ne poskušajo posredovati.

Bi lahko torej rekli, da je legenda nek zgodovinski dogodek, ki se je kasnejšim rodovom ohranil v obliki primerno olepšane pripovedne oblike, kot se lahko kaka relativno nezanimiva novica z nekaj spretnosti in senzacionalizma prebije v časopis?

Advertisements

Komentiraj

Filed under pravljice

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s