Norveške pravljice

Zbirka norveških pravljic

Norveške pravljice imajo v svetovni literaturi eno uglednejšh mest, posebej je za to zaslužen legendarni zbiralski par Peter Cristen Asbjornsen in Jorgen Moe (o-jev ne bom prečrtal, ker za to ne čutim posebne potrebe), oba pa je seveda navdihnila zbirka Grimmovih pravljic.

Podobno, kot sem storil pri Ruskih in Turških pravljicah, bi tudi tu rad predvsem poudaril posebnosti norveških pravljic, v katerih se srečujemo s podobno motiviko, kot pri drugih pravljicah in pripovedkah svetovne dediščine, a vendarle v nekaterih detajlih odstopajo in lahko rečemo, da so zaradi tega nekaj posebnega.

Najprej je tu način zbiranja. Za razliko od bratov Grimm, ki sta večino materiala dobila le od peščice pripovedovalcev in nato vse skupaj pilila v knjižnicah, sta Asbjornsen in Moe dejansko ogromno dela opravila na terenu. Če lahko rečemo, da sta Grimma predvsem iskala potrditev svoje teorije, da so pravljice le odmev starodavnih mitov, sta se norveška zbiralca bolj usmerila k ohranjanju kulturne dediščine.

Zanimivo opažanje s terena je na primer dejstvo, da so si pripovedovalci do neke mere razdelili snov. Ženske so se v številnih primerih posvetile bolj zapletenim in napetim prigodam s primesmi mistike, tudi srhljivke, moški del pripovedovalskega ‘kadra’ pa se je pogosto specializiral za šaljive prigode, ki jih je velikokrat odlikoval že kar nekoliko preveč robat besednjak.

Med norveškimi pravljicami seveda najdemo značilno skupino pravljic z najmlajšim bratom, ki je lenuh, pridanič, oz. vsaj na videz povsem neuporaben, a se v odločilnem trenutku izkaže z neko izjemno lastnostjo ali dejanjem, kar mu seveda prinese roko princese in polovico kraljestva. V tej skupini je kar pogosto najti zamenjne vlogo, se pravi damo, ki rešuje iz težav fanta, za Norvežane pa je značilen tudi dokaj domač odnos do kraljev, ki si prikazani zelo človeško, s kr nekaj slabostmi, včasih celo s posmehom, in so pravilom tudi zelo dostopni.

V norveških pravljicah so namesto čarovnic in velikanov v vlogah negativcev največkrat troli, mogočna, a butasta bitja, ki namenom pravljic, kjer gre tako pogosto za srečanje civiliziranega in primitivnega, umetnega in naravnega, še kako ustrezajo.

Norvežani so veliki ljubitelji narave in njihovo ljudsko pripovedništvo to primerno odseva. Velika skupina pravljic tako na primer pojasnjuje zakaj ima medved kratek rep, ali lisica belo liso na repu, zakaj je morje slano in podobno. Potem so tu jasno že omenjene šaljive povesti, ki dajejo lep vpogled v norveški, oziroma skandinavski humor, v podrobnosti pa vendarle ne bi šel. Za lepšo predstavo so tule najprej barvne ilustracije iz ameriške izdaje zbirke norveških pravljic, ki je izšla v začetku 20. stoletja (okrog leta 1912) pri založbi Row, Peterson & Company iz Chicaga. Ilustracije so delo priznanega ilustratorja Fredericka Richardsona (1862-1937), ki je bil znan tudi po svojih vitražih . Zbirka je dobila naslov kar po najbolj znani norveški pravljici Vzhodno od sonca in zahodno od lune in iz pravljice, ki je ena izmed najlepših variacij na temo mita o Amorju in Psihe, je tudi prva izmed naslednjih ilustracij. Oglejmo si vse po vrsti.

dekle jaha severnega medveda

princesa pri oknu

orodje koplje samo

fant jaha volka

medved in clovek

kup soli in rib

kralj v sodu

princesa na morski obali

zrebec in fant

moski in decek

Norveške pravljice imamo na voljo tudi v slovenskem prevodu, žal v obliki zbirke le izdajo iz leta 1960 (mislim, da prevodu Janka Modra), Vzhodno od sonca in zahodno od lune pa je na voljo tudi v novejši različici, kot samostojna knjiga, oz slikanica.

Vsekakor čtivo, ki ga velja kdaj vzeti v roke, saj se iz dobrih pravljic lahko kar precej naučimo. O drugih in o sebi.

Advertisements

Komentiraj

Filed under pravljice

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s