Pomen preobrazbe

Ni preobrazbe, ni pravljice

Večina med nami ne zna pojasniti, v čem se razlikujejo pravljice, basni, legende in sorodne vrste besedil. Ker pa ima pravljica med vsemi pripovednimi oblikami prav posebno mesto, je prav, da pojasnimo bistvene lastnosti, ki pravljice ločijo od ostalih.

zabji kralj

Zabec se na koncu spremeni v princa

V pravljicah pričakujemo drugačen, pravljični svet, v katerem ne najdemo le gradov in princes, amak tudi velikane in čarovnice. V basnih in povestih česa takšnega ni, je pa v mitih in legendah, iz katerih so se nenazadnje razvile mnoge znane, tudi slovenske pravljice. Lep primer so pravljice o kralju Matjažu.

Druga pomembna razlika so osebe in živali s čarobnimi lastnostmi. Čeprav lahko volkovi govorijo tako v basnih kot v pravljicah, lahko le v pravljici pričakujemo, da bo volk poletel ali se na na koncu celo spremenil v princa. Prav tu lahko najdemo ključno lastnost, značilno za vse pravljice.

lepotica in zver

Lepotica in zver

Prava pravljica, klasična ali sodobna, mora vedno ponuditi neko pomembno preobrazbo. Ko se preobrazba zgodi, je glavni lik povsem drugačen kot na začetku (na primer iz reveža dobimo bogataša, iz vojaka kralja, iz mladeniča moža) in popolnoma jasno mora tudi biti, da bo svoji novi vlogi kos, saj je vendar na poti do končne spremembe premagal izjemno težko ovire.

Ovire v pravljicah se pogosto zdijo nepremagljive in v tem se skriva ena največjih privlačnosti za otroke. Otroci se namreč v življenju nenehno zaletavajo v povsem praktične ovire, na katere odrasli pogosto pozabimo Ne dosežejo zvonca ali gumba v dvigalu, ne morejo sami čez cesto, ne znajo si zavezati vezalk.

Ko otroci poslušajo pravljice, se vživijo v težave nastopajočih. Z njimi trepetajo ob nevarnostih in premagujejo na videz nepremagljive nasprotnike. Ko izvedo, da je z vztrajnostjo ali zvijačo mogoče preplezati stekleno goro ali premagati zmaja, globoko v sebi začutijo, da bodo nekega dne tudi sami zmogli tisto, kar se jim sedaj zdi nepredstavljivo težko.

Dobre pravljice torej vedno tolažijo v sedanjosti in pripravljajo na prihodnost, na najpomembnejšo med vsemi preobrazbami: preobrazbo v odraslo, odgovorno osebo. Bi bili ljudje danes bolj odgovorni, če bi jim v otroštvu pogosteje brali pravljice?

Advertisements

Komentiraj

Filed under pravljice

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s