Razlika med mitom in pravljico

Kot sem se že razpisal, je težko natanko določiti, kaj sploh pravljica je. Zato jo je tudi težko primerjati s sorodno, pa vendar očitno drugačno literarno obliko.

No, nekaj značilnosti bom po vseh verjetnosti le uspel zapisati, da pa ne bom preveč suhoparno strokoven, si bom pomagal s slikovitim primerom in splošno znano pravljico, ki jo je mogoče raložiti kar s pomočjo je le malenkost manj znanega mita.

Jo prepoznate?

volk-in-sedem-kozlickov

Mati koza gre na pot

Da, ta slavna pravljica bratov Grimm je po mnenju mnogih poznavalcev pravzaprav priredba grškega mita o Kronosu, ki mu je bilo prerorokovano, da ga bo premagal njegov otrok (kot je on svojega očeta).

Zato je Kronos svoje otroke takoj po rojstvu požrl. (Tudi volk v pravljici požre otroke – kozliče.)

Rea, Kronosova sestra in žena (ja, vem, tako je pač v višjih slojih, ko lahko iščeš življenjske partnerje le med omejenim številom božanstev), nad njegovim početjem ni bila navdušena, a je bila nemočna. (Tudi mati koza se zaveda nevarnosti, a ne more preprečiti volku njegovih naklepov.)

Kronos je pet otrok požrl, namesto šestega pa mu je Rea podtaknila velik kamen. (Tudi v pravljici jo na koncu volku zagodejo s kamni v želodcu.)

Ko je šesti otrok, zrasel, je z nožem porezal očeta (v podrobnosti ne bomo šli) in rešil iz vampa brate in sestri (z eno od njih se bo, očitno tako veleva tradicija, prav kmalu poročil). (Seveda vemo, da se v pravljici požrti kozlički prav tako rešijo nepoškodovani.)

Naj vas ne zmede šest Kronosovih otrok in sedem kozličev

Mit o Kronosu je verjetno najbolj znan, a zagotovo ne edini mit, ki ga lahko prepoznamo v pravljicah. V Sinjebradčevi prepovedani sobi tako lahko na primer prepoznamo Pandoro in njeno skrinjico, v Lepotici in Zveri mit o Kupidu in Psihe, v Rdeči kapici o Perzefoni in Hadu, …

No, bom kar napisal članek na to temo in sem prilepil link, ko ga spackam (ampak bo v angleščini in brez podnapisov).

Če se vrnemo k naslovu, je torej očitno, da imajo mnoge pravljice in miti kar precej skupnih potez. Brata Grimm sta celo verjela, da so pravljice le nekakšni odmevi mitov in legend, ampak to je spet nova zgodba.

Tisto, kar je zares pomembno, je morda vprašanje, kaj je bilo prej. Pravljica ali mit? Je pravljica le poenostavljena, ‘pootročena’ oblika mita, kot menijo nekateri?

Po mojem ne. Za začetek moramo vedeti, da pravljice v svojih starejših, ‘izvirnejših’ oblikah niso prav nič manj krvave od mitov. Tudi v njih mrgoli različnih ‘neprimernih’ tem (zdaj že malo pretiravam z narekovaji, pa z oklepaji tudi), od detomora do incesta.

Potem velja poudariti, da so miti precej bolj urejeni in logični, zato ni nujno, da so starejši od kaotične in pogosto izrazito nelogične pravljice. Osebno se bolj nagibam k nekakšnemu skupnemu predniku in vzporednemu razvoju, ki je končno pripeljal do stotin različic Pepelk in mitov, ki jih najdemo na vseh celinah sveta.

Ne nazadnje je težko določiti že samo mejo med pravljico in mitom, posebej ko zraven vpletemo še pripovedko in legendo. Ampak o tem morda kdaj drugič. Ura je pozna.

Tako, zdaj vemo eno stvar manj.

Advertisements

Komentiraj

Filed under pravljice

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s