Otroci potrebujejo pravljice

Včasih se vprašamo, ali otroci dandanes sploh še potrebujejo pravljice. Kralji in kraljice so pač že davno iz mode in jih, oziroma vse v zvezi z njimi, lahko večinoma spremljajo le na televiziji kot eno izmed številnih zanimivih, pa vendar ne bistvenih novic.

Tudi volkovi in razbojniki otrok vsaj v sodobnem svetu neposredno ne ogrožajo več. Dejansko se potrebe sodobnega otroka zdijo bistveno drugačne kot so bile še pred stoletjem ali celo nekaj desetletji.

Toda po kratkem premisleku vseeno ugotovimo, da se otroci niti niso kaj prida spremenili. Še vedno potrebujejo varnost, še vedno imajo enake strahove, se vedno morajo sprejemati odgovornost za svoja dejanja, še vedno morajo odraščati.

lepotica-in-zver

Pri vsem tem so prav pravljice lahko otrokom v veliko pomoč.

Zakaj otroci potrebujejo pravljice?

S spoznavanjem pravljic se otroku širi svet, v varnem zavetju znanega okolja spoznava nenavadne, včasih izjemno nevarne in vedno zanimive osebe in dogodke, kar mu ne daje le izkušenj (učenje na napakah drugih je pač najboljše), ampak mu tudi omogoča graditev osebnih vrednot in s tem razvoj v zrelo, odgovorno osebnost.

Morda je prav zapostavljenost pravljice v njeni klasični, torej pripovedni obliki, eden poglavitnih krivcev za vse več nezrelih in neodgovornih odraslih, ki se tudi pri 40. letu ali celo starejši ne uspejo osamosvojiti, si ustvariti svoje družine, svojega doma, prevzeti odgovornosti za svoje življenje …

Več si preberimo v besedilu So pravljice sploh primerne za otroke?

In kaj pravite vi? Prinašajo otrokom več koristi klasične pravljice z vitezi in čarovnicami, ali sodobne zgodbe z vzgojnimi sporočili, ki pripovedujejo o sodobnih problemih, kot so ločeni starši, poginuli hišni ljubljenčki, osamljenost v novem okolju …? Ali pač le preproste zgodbice o prijateljstvu, ki ga ni nikoli dovolj, nasilja in nevarnosti pa raje ne omenjajmo, saj je vendar naloga staršev, da otroke čim bolje zaščitijo pred vsem slabim, kar jim preti v življenju?

No? Ali otroci še potrebujejo pravljice ali ne?

Advertisements

1 komentar

Filed under pravljice

One response to “Otroci potrebujejo pravljice

  1. Pingback: Nasilje v pravljicah za otroke | Pravljice za otroke

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s