Kaj je pravljica?

Veliko junakov je poskušalo odgovoriti Kaj je pravljica?, a doslej še nikomur ni uspelo. Literatura in splet sta polna odgovorov na to preprosto, a dejansko zelo zahtevno vprašanje.

Sumim celo, da se v vsakem trenutku nekje v svetu najde vzgojitelj, oz. učitelj, kot je to pač v izobraževalnh sistemih in vseh sistemih na sploh običajno, ki zahteva dokončen odgovor, nekaj v stilu odločbe, kjer so jasno navedene pravice, dolžnosti, možnosti ugovora in členi, na katere se lahko obe stranki sklicujeta.

zabji kralj

V Žabjem kralju je v ospredju pomen dane besede

V najboljšem primeru so iskalci odgovora na vprašanje o tem, kaj pravljica je, za silo pojasnili, kaj pravljica ni in ato publiki ponudili bolj ali manj zanimiv znanstveni esej.

In tukaj bi jaz začel z iskanjem odgovora. Kaj je pravljica, lahko za silo pojasni le znanstvenik, ne uradnik. Znanstvenik pa vedno, ko najde odgovor (če ga sploh), zraven postreže vsaj dve novi vprašanji.

Pri nas lahko izhajamo iz besede same: ‘praviti’ – ‘pravljice’ so pač močno naslonjene na pripovedovalsko tradicijo, vendar pa imajo pripovedovalsko tradicijo tudi basni, šale, pripovedke, legende in še marsikaj.

Ko pogledamo v tujino, nas angleški ‘fairy tales’ hitro zavede. V večini pravljic ‘fairies’ (vile) sploh ne nastopajo.

Bolje je, če skočimo v Francijo, domovino sodobne literarne oblike pravljice.  Besedi ‘feerie’ in ‘fee’ (pravljicam v francoščini pravijo ‘conte de fees’) sta verjetno povezani z latinsko (ste mislili, da bo šlo brez latinščine, ha?) ‘fatum’, ki pomeni očarati.

V stari francoščini je ‘fee’ izraz za veščo, se pravi žensko, veščo čaranja, oz. čarovnico (vendar ne nujno z negativnim prizvokom, ki ga imajo čarovnice zadnja stoletja, čarati znajo pač tako čarovnice kot vile).

Torej – pravljice so namenjene temu, da očarajo. V njih je tudi dejansko prisotna čarovnija. Tega v basnih in pripovedkah ni.

P0leg tega so pravljice zelo izmuzljive. V njih ni določenega časa in prostora. (Zelo pogosto se dogajajo nekoč davno, za devetimi gorami, čas v njih ne teče po običajni logiki, stoletni spanec je tako nekaj povsem sprejemljivega itd.) V tem se pravljice vsekakor razlikujejo od mitov in legend, ki se praviloma naslanjajo na resnične osebe, kraje in dogodke (seveda z veliko pretiravanja).

Pa smo od definicije prišli k značilnostim. Kaj so torej značilnosti pravljice?

– Nedoločen čas in kraj.

– Glavne osebe so praviloma ljudje, ne živali. (Tu moram omeniti lep izrek G. K. Chestertona: “Basen z ljudmi ne more biti dobra, kot ne more biti dobra pravljica brez ljudi.”)

– Vsaka pravljica ima junaka in nasprotnika, ki ga mora junak na nek način premagati, da doseže cilj. Cilj je običajno poroka ali bogastvo, pogosto oboje.

– Zelo pogosta so pravljična števila (tri, sedem, dvanajst) in čarobni predmeti (leteče preproge, čepice nevidnice, mošnje brez dna).

– Dobro običajno premaga zlo. Običajno, a ne vedno.

Seveda so v vseh naštetih primerih tudi izjeme, pri naslednjem primeru pa, vsaj tu se večina stroke strinja, izjeme ne bi smelo biti:

– Vsaka pravljica predstavi spremembo glavnega junaka.

Kakšno spremembo? Pomembno spremembo, ki življenje junak postavi na glavo in po tej spremembi nič več ni tako, ko je bilo.  Revež postane kralj. Lenuh obogati. Princeska se poroči. Take spremembe.

Če smo poorni, pravljice skoraj vedno govorijo o odraščanju, o spreminjanju otrok ali mladostnikov v odrasle. Zato so poroke v pravljicah tako pogoste. Ker po porokah dobimo povsem drugačne odgovornosti, kot smo jih imeli prej, vsaj v idealnem svetu, kjer je primerno obnašanje nagrajeno, neprimerno obnašanje pa kaznovano. V svetu, kjer ljudje za svoja dejanja odgovarjajo, ne pa se sklicujejo na proceduralne napake in odvetnike.

Da, pravljice, čeprav stare stoletja, nas še vedno nagovarjajo tukaj in zdaj.

Vem, da dijakom in študentom, ki obupano iščejo odgovor na vprašanje “Kaj je pravljica?” nisem zadovoljivo odgovoril. Upam pa, da je jasno vsaj, kako zanimivo pot predstavlja iskanje odgovora nanj.

3 komentarji

Filed under pravljice

3 responses to “Kaj je pravljica?

  1. Pingback: Razlika med mitom in pravljico | Pravljice za otroke

  2. Pingback: Sodobna pravljica | Pravljice za otroke

  3. Pingback: Rabe čudežnega | Pravljice za otroke

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.