Zdravilna moč pravljic

Da so pravljice lahko zelo koristne pri vzgoji, je menda jasno vsem, čeprav se mnenja o tem, kaj sploh pravljica je, kar precej krešejo. No, pravljice so od začetka 20. stoletja tudi uradno uporabne v različne terapevtske namene, ko zdravljenje potrebujejo – odrasli.

Freud je zelo cenil pravljice

Freud je zelo cenil pravljice

Vodilni psihoanalitiki, kot so Sigmund Freud, Carl Jung in Otto Rank so na pravljice gledali kot na nekakšne odseve človeške psihe. V podrobnosti in razlike v pristopih se tu ne bomo spuščali, dovolj bo najbrž že, če poudarimo tri bistvene lastnosti pravljic, ki jih lahko uporabimo pri zdravljenju najrazličnejših zdravstvenih težav. Ko rečemo zdravstvene težave, praviloma ne ločimo med telesnimi in duševnimi, saj je splošno sprejeto dejstvo, da se prav vsaka bolezen, tudi tako banalna, kot je prehlad, ali poškodba, kot je ureznina, zdravi oziroma celi bolje in hitreje, če smo samozavestni in optimistični, torej bolj pozitivno naravnani.

1. Tipične pravljice obravnavajo spremembe. To so pomembne življenjske spremembe, v katerih gre pogosto za vse ali nič (enako kot pri hudih boleznih). Običajno mora glavni junak ali junakinja pravljice skozi težke preizkušnje, skozi stanja popolnega obupa, prek številnih pogosto vsaj na videz nepremagljivih ovir (spet so jasne asociacije na bolezenska stanja) do končne zmage, oziroma nagrade (v prenesenem pomenu je to prav lahko ozdravljenje). Vzpodbudni in tolažilni učinek pravljic je očiten.

Pepelka mora skozi marsikaj

Pepelka mora skozi marsikaj

2. Pravljice obravnavajo zelo intenzivne odnose med ljudmi, običajno med najožjimi sorodniki. Čustva, s katerimi se mora soočiti prav vsak otrok (strah pred zavrnitvijo, ljubosumje med brati in sestrami, bolečina ob ločitvi od staršev), pogosto povzročijo travme, zaradi katerih je lahko okrnjen razvoj osebnosti. Tako kot pravljica otroku pomaga odrasti, lahko bolniku pomaga razčistiti s težavami, ki so se nakopičile v njegovi podzavesti in ga morda ovirajo na enem ali več življenjskih področjih. Da, tudi na zdravstvenem.

3. Odnos med bolnikom in terapevtom (zdravnikom) je v mnogih pogledih enak odnosu med pravljičnim junakom (junakinjo) in pravljičnim pomagačem (to je lahko dobra vila, prijazni starec ali v primeru Grimmove Pepelke na sliki zgoraj kar ptice). Pravljice nam sporočajo, da nismo sami, v težavah ali brez njih, da so okrog nas vedno takšni ali drugačni, včasih zelo presenetljivi pomagači.

In še nekaj. Pravljice ne delujejo le zdravilno. Nanje moramo mislite že kot na preventivo. Preberimo torej, sebi in otrokom, kakšno dobro pravljico!

Advertisements

1 komentar

Filed under pravljice

One response to “Zdravilna moč pravljic

  1. Pingback: Konec | Pravljice za otroke

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s