Najboljša spletna stran s pravljicami sploh

Na spletu je ogromno pravljic, ki jih lahko preberemo kar neposredno s spletnih strani (ali jih pred tem natisnemo), ali pa nam jih preberejo drugi (v obliki zvočnih ali video datotek). Ponudba je zares izjemna in v zadnjih desetih letih sem videl marsikaj osupljivega.

Za vsakim zanimivim naslovom stoji malce drugačna ideja, vedno je vpleten tudi nek navdušenec, vedno pa je v igri tudi denar. Spletna stran s pravljicami je lahko zanimiv medij za oglaševanje in prodajo najrazličnejših izdelkov, vendar je v hudi konkurenci težko doseči omembe vreden uspeh in mnoge odlične strani so po nekaj letih životarjenja klavrno propadle.

Ideje na spletu prav tako umirajo kot v 'resnicnem' zivljenju

Ideje na spletu prav tako zlahka umirajo kot v ‘resnicnem’ zivljenju

No, ena spletna stran vsekakor odstopa od ostalih. Ta je po mojem najboljša od vseh, čeprav tudi ta ni popolna.

Njena ideja je dokaj enostavna, a ima izjemno dodelano izvedbo. Na spletu ponuja možnost branja najbolj znanih klasičnih pravljic iz zbirk Charlesa Perraulta, bratov Grimm, Hansa Christiana Andersena, Langovih knjig, zbirke Tisoč in ene noči (o vsaki bom prej ali slej povedal kakšno zanimivost), vendar ima tudi dodano vrednost …

1. Vsaka od teh pravljic je opremljena s podrobnim komentarjem, ki skozi simboliko in zgodovino (primerjave različnih verzij, ki jih je prav tako mogoče prebrati) ponuja včasih prav osupljive poglede na pravljic, ki naenkrat ni vec ‘samo pravljica’.

2. Vsaka izmed predstavljenih pravljic ponuja zanmive povezave na strani z ilustracijami, kjer skozi različne avtorske pristope znane in manj znane like iz pravljic spoznamo iz takšnih in drugačnih zornih kotov.

3. Spletna stran je podprta z izjemno močnim forumom, kjer na različna vprašanja v zvezi s pravljicami odgovarjajo tako ljubitelji pravljic kot poklicni raziskovalci, tako avtorji kot bralci pravljic.

Seveda ima stran tudi vsaj eno slabo plat: zelo veliko povezav na spletni strani ne deluje, lastnica strani, ki sicer piše tudi zelo ugleden in zanimiv blog, je očitno precej zaposlena in ogromno število podatkov, ki jih je treba nenehno preverjati, je očitno nekoliko prehud zalogaj zanjo, a vendarle.

Motovilka - Johnny Gruelle

Motovilka – Johnny Gruelle

Po mojem skromnem mnenju je tole absolutno najboljši spletni naslov za tiste, ki bi pravljice ne le brali, ampak tudi malo bolje razumeli njihovo čarobno moč.

Naj ga končno zapišem:

www.surlalunefairytales.com – to je osnovni naslov

http://surlalunefairytales.yuku.com/ – to je forum

http://surlalunefairytales.blogspot.com/ – to pa je blog
Torej – kdor bi rad vedel več in mu angleščina ne predstavlja težav, zdaj nima več izgovorov. Na zgornjih naslovih je na voljo praktično vse, kar bi moral začetnik vedeti o pravljicah. Pa obilo zabave!

Komentiraj

Filed under pravljice

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.