Zakaj ravno pravljice?

Za začetek nekaj misli:

Če želite, da bo vaš otrok inteligenten, mu berite pravljice. Če želite, da bo še pametnejši, mu berite še več pravljic. (Albert Einstein)

Da, tako je rekel mož, ki so mu podelili Nobelovo nagrado za razlago fotofekta, za teorijo relativnosti mu je pač niso mogli, ker je tedaj v komisiji verjetno nihče ni mogel razumeti. Taisti Einstein pa je dejal tudi, da bog ne kocka (sam nikakor ni mogel prebaviti prebaviti kvantne mehanike, ki temelji na verjetnostnih izračunih in nepredvidenih dogodkih), in da je domišljija pomembnejša od znanja. Oboje, tako nepredvidljivost, kot domišljijo, najdemo v veliki meri ravno v pravljicah.

Pravljice so več kot resnične. Ne povedo nam le, da zmaji obstajajo, ampak da jih je mogoče premagati. (Gilbert Keith Chesterton)

Chesterton je dobro zadel tolažilni učinek, ki ga s seboj prinašajo pravljice. Ravno zaradi tega so postale tako priljubljene v zadnjih dveh stoletjih pri vzgoji. Psihologi so dojeli, da otroci med odraščanjem preživljajo vse mogoče težave in marsikatero med njimi je mogoče s pravljicami omiliti ali celo premagati. Morda se komu zdi čudno, a pravljice so postale zelo pomembnen del psihologije in tudi psihoterapije, posebej veja, ki izhaja iz teorij Carla Junga, jih je prek njihove izjemno močne simbolike, primerljive s sanjsko, odlično vključila v svoje delo.

Nekega dne boste dovolj stari, da boste spet začei brati pravljice. (Clive Staples Lewis)

Kaj pa lahko razberemo iz tega stavka, ki ga je izrekel avtor Narnijskih kronik? Da za branje pravljic potrebujemo določeno starost? Do neke mere res. Marsikateri strokovnjak trdi, da so pravljice primerne za otroke šele od dopolnjenega sedmega leta naprej, a verjetno je Lewisova misel bolj usmerjena v zrelost, ki jo potrebujemo, da začnemo pravljice zares razumeti. Ne na simbolni ravni, ampak, da zanamo iz njih potegniti najboljše, kar nam lahko ponudijo in to koristno uporabiti za dobrobit sebi in drugim.

Toliko za prvič o pravljicah, tudi o temah, ki sem se jih tokrat le dotaknil, bom še pisal.

Komentiraj

Filed under Uncategorized

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.